Bomba v kanadském Banffu!!!

Film CESTA VZHŮRU vítězí na Banff festivalu!!!

V neděli 6. listopadu byly na závěrečném večeru 41. ročníku The Banff Mountain Film and Book Festivalu vyhlášeny ceny. Cenu za nejlepší celovečerní horský film sponzorovanou městem Banff získal snímek Cesta vzhůru v režii Davida Čálka.
Porota udělení ceny filmu Cesta vzhůru odůvodnila: „V tmavých kinosálech jsme cestovali krajinami a sdíleli dobrodružství nejkrásnějších koutů světa. Ale v tomto filmu (Cesta vzhůru) vidíme komplexní propojení charakterů: rodina a přátelé doma jsou součástí expedice stejně tak jako horolezci a hory. Filmem nahlížíme do vnitřního světa lezení - starý příběh o potřebě uspokojení obsese, problémy dospívání s takto posedlým rodičem, uspokojení z dosažení nejtěžšího a nejnebezpečnějšího cíle, radost z návratu domů. Tato témata jsou sdělena srozumitelnou cestou, která umožňuje divákovi si udělat komplexnější obrázek o expedičním lezení. Je to prostě dobře vyprávěný příběh... ve filmu.“ (Victor Saunders, člen poroty).
Účast na festivalu je prestižní záležitostí, letos se na festival přihlásilo 326 filmů z 35 zemí, soutěžilo jich celkem 96. Výběr z programu pak cestuje díky ozvěnám Banff on tour po více než čtyřiceti zemích.
Na festivalu cenu osobně převzal producent filmu Richard Němec. „Je to pro mne velký šok a uspokojení zároveň. Už samotná účast na festivalu mohla být snem, o kterém se nám ani nezdálo. Je to něco jako Cannes outdoorového filmu, lepší festival v této oblasti na světě prostě není. Jsem rád, že příběhu o lokálně známém hrdinovi rozuměla zahraniční porota i diváci. Děkujeme Radkovi, že nám umožnil natočit tento vyjímečný film, bez něj by to nebylo možné.“
Banff Mountain Film and Book Festival byl založen v roce 1976 zakládajícím ředitelem Johnem Amattem a je zakladajícím členem Mezinárodní Aliance pro horský film, stejně jako např. MFHF Teplice nad Metují a dalších 19 festivalů po celém světě.
Film Cesta vzhůru bude v listopadu předveden za účasti tvůrců také na festivalu sportovních filmů v Miláně SPORT MOVIES & TV – MILANO INTERNATIONAL FICTS FEST a v bulharském Bansku.
Film vypráví o umanutosti, o zdolávání vlastních a obecně lidských limitů, ale také o kompromisech a ceně, kterou mohou mimořádné osobní výkony stát. Radek Jaroš jako první Čech a teprve patnáctý člověk zcela unikátně za přítomnosti kamer vystoupil na poslední horu Koruny Himálaje - K2. Film je pro diváka příležitostí absolvovat společně s Radkem a jeho horolezeckými přáteli Miskou a Trávou strastiplnou cestu na vrchol a stát se na chvíli součástí expedice.
Film CESTA VZHŮRU je možno shlédnout on-line http://dafilms.cz/film/9806-cesta-vzhuru/?rc=CA
Cenu z festivalu si v kategorii horská kultura odváží také film slovenského režiséra Pala Barabáše „Sĺoboda pod nákladom“.
Hlavní hrdina filmu horolezece Radek Jaroš po získání tzv. Koruny Himálaje nyní usiluje o další trofej Korunu světa. Letos na jaře vystoupil s Petrem Maškem na vrchol Denali, v říjnu pak na Elbrus.

SCÉNÁŘ, REŽIE, KAMERA: DAVID ČÁLEK
NÁMĚT: PETR PLEWKA, DAVID ČÁLEK
PRODUCENT: RICHARD NĚMEC
KOPRODUCENTI: HELENA ULDRICHOVÁ, IVAN OSTROCHOVSKÝ
HUDBA: IVAN ACHER • STŘIH: JAN DAŇHEL
DRAMATURGIE: VĚRA KRINCVAJOVÁ
MIX A POSTPRODUKCE ZVUKU: VÁCLAV FLEGL, PETR LENDĚL
ZÁZNAM ZVUKU: LUDVÍK BOHADLO, MATĚJ NĚMEC, IVAN HORÁK
© 2015 VERBASCUM, ČESKÁ TELEVIZE, PUNKCHART FILMS
Více info:
www.cestavzhuru.eu
https://www.banffcentre.ca/banff-mountain-film-competition-2016

Richard Němec

kontakt PR - foto z filmu a další:
Petr Slavík, Cinemart, PR a Media Manager
m (+420) 604 419 042 I e petr.slavik@cinemart.cz I t (+420) 221 105 250

Komentáře


Obrázek uživatele Eva Vrbková

Ahoj Radku, to je skvělá zpráva, velká gratulace. Moc si to zasloužíš. Zdravím

Obrázek uživatele Eva Vrbková
Eva Vrbková

Obrázek uživatele Lukáš

Ahoj Radku,
moc Ti gratuluji k takovému krásnému mezinárodnímu osobnímu úspěchu s filmem, který byl natočen z několika rovin a to je dobře.
Ovšem mrzí mě, že nebyl v takové míře nasazen v kinech, neboť ve městech jako Havlíčkův Brod anebo Jihlava jsem ho nezaregistroval a také, že jsi žádné ocenění nedostal ve své rodné zemi, asi podle hesla nikdo není ve své zemi prorokem...:-(
Jinak Ti přeji ať se Ti daří. A těším se na další tvé expedice a reportáže z nich. Uvítal bych více tvých přednášek, například v Jihlavě ani Havlíčkově Brodě není žádná, co vím...:-(

Obrázek uživatele Lukáš
Lukáš

Obrázek uživatele Lenka

Moc a upřímně gratuluji!

Obrázek uživatele Lenka
Lenka

GENERÁLNÍ PARTNER

Staňte se generálním partnerem
projektu 15 nejizolovanějších hor světa!

Více informací na telefonu +420 602 537 277 nebo email adrese

HLAVNÍ PARTNEŘI
PARTNEŘI
MATERIÁLEM POMOHLI
PODPORUJI
Copyright © 2023 Radek Jaroš
| Instagram | Facebook | YouTube